De juiste smartphone kiezen voor jouw kind
Op zoek naar een eerste smartphone voor zoon- of dochterlief? Waarschijnlijk geraak je overstelpt door de vele modellen en bijhorende features. Waar hou je best rekening mee? Welk toestel volstaat aan de eisen van zowel ouder als kind? Wanneer is de tijd rijp om een toestel te kopen voor je kind? We sommen enkele belangrijke aandachtspunten op om je wegwijs te maken doorheen ons aanbod.
We nemen hieronder enkele belangrijke topics onder de loep waarop je kan letten bij de aankoop van een eerste smartphone.
Welk formaat smartphone kiezen?
Alles heeft voor- en nadelen. Ook het formaat van een smartphone. Kinderen zullen vaak kiezen voor een groter scherm aangezien dat makkelijker is om filmpjes op te bekijken of spelletjes op te spelen. Vaak hebben grotere smartphones een iets krachtigere batterij simpelweg omdat er meer plaats is in de behuizing van het toestel. Nadeel van een groter toestel is dat die moeilijker in de hand liggen van kinderen. Het grootste voordeel van een kleiner toestel is dat het gemakkelijker op te bergen is en minder snel uit broekzakken zal vallen.
Beste budget smartphone
Aangezien het gaat over een eerste smartphone ligt de kans op verlies, diefstal of breuk beduidend hoger dan bij (jong)volwassenen. We raden dan ook aan om uit te kijken naar een budgetvriendelijk toestel van maximaal €300. Hou er rekening mee dat hogere specificaties zoals een scherpe camera en goede processor zich vertalen in een hogere prijs.
Smartphone features
Wil je zoon of dochter vooral spelletjes spelen op de smartphone? Of schuilt er een fotograaf in hem/haar? Hou bij twijfel tussen bepaalde toestellen de specificaties in de gaten en leg die naast elkaar om te vergelijken. Als er veel wil gefotografeerd worden met de smartphone, bekijk dan het aantal lenzen en de megapixels. Zullen er veel games gespeeld worden, let dan goed op de processor want die gaat alles draaiende moeten houden. Het jaar waarin het toestel uitkwam is hier heel belangrijk in.
Een smartphone die dit jaar gereleaset werd zal langer updates ontvangen dan een smartphone die 3 jaar geleden op de markt kwam. We raden aan om zeker de batterij niet te vergeten. Want het toestel moet minstens een hele dag meegaan om bereikbaar te blijven. Let daarom op het volume van de batterij (in mAh) want hoe hoger het volume, hoe krachtiger de batterij. De grootte van de batterij vertelt wel niet het hele verhaal. Zo kan een energiezuinig besturingssysteem je batterij wat langer laten meegaan.
Als het over megapixels en camera’s gaat, probeert ieder merk de smartphone met het grootste aantal te maken. Hoewel dit zeker een invloed heeft op de foto-kwaliteit, zegt dit toch niet alles. Veel megapixels zijn belangrijk als je een foto wil vergroten zonder kwaliteitsverlies, maar je moet jezelf toch de vraag stellen of dit belangrijk is voor jou. Bewerk je vaak foto’s en druk je ze vaak af? Dan kies je het best een camera met veel megapixels. Maar het is belangrijk om te weten dat je met een camera van 10 MP ook mooie foto’s neemt, en dat je die gerust kan afdrukken op een formaat van 20 x 30 cm. Het aantal megapixels is dus niet helemaal onbelangrijk, maar laat je niet verblinden door de aantallen.
Bescherming smartphone
Een kras of barst in het scherm is sneller gebeurd dan je denkt. Kies voor een smartphone hoesje en beschermglas om dit te voorkomen. Voor een eerste toestel is dit iets om zeker rekening mee te houden. Vaak is een smartphone het allereerste waar kinderen voor verantwoordelijk zijn en dat draagt de nodige risico’s met zich mee.
Bij de aankoop van een toestel kan het zeker ook van belang zijn om te letten op de stof- en waterdichtheid van de smartphone. Is jouw kind van plan om een technische richting te volgen? Dit brengt automatisch veel stof met zich mee en dan is de gradatie van stof- en waterdichtheid zeker van belang.
Smartphone merken
De keuze tussen toestellen is vaak de keuze tussen bepaalde merken maken. We zetten onze merken even op een rijtje samen met hun kwaliteiten. Bij deze merken en modellen zit voor ieder wat wils.
Apple iphone
Apple is misschien wel de bekendste speler op de markt. Het voordeel van Apple is dat ze hun eigen besturingssysteem (iOS) hebben dat volledig gemaakt is naar de mogelijkheden van hun toestellen. De prijsklasse van de toestellen ligt vaak hoger dan de concurrentie maar er zijn ook instapmodellen zoals de iPhone SE (versie 2020).
Samsung Smartphone
Samsung blinkt vaak uit in de specificaties. Ze kiezen voor een straffe camera en krachtige batterij die gemakkelijk de hele dag doorkomen. De keuze binnen hun assortiment is erg groot zodat er voor elke gebruiker zeker een toestel in het gamma te vinden is. Van erg budgetvriendelijke instapmodelletjes tot hightech meesterwerken.
Xiaomi Smartphone
Xiaomi kiest heel bewust voor een laag prijspunt en bovendien krijg je er veel voor terug. Ze staan als merk ook garant voor kwaliteit en zetten daar best indrukwekkende specificaties tegenover. Zelfs de meer geavanceerde toestellen zitten nog steeds in een prijsvriendelijke categorie.
Wanneer een smartphone kopen voor jouw kind?
Dit voel je natuurlijk als ouder beter aan dan om het even wie. Neemt jouw kind het openbaar vervoer naar school en wil je even gerustgesteld worden of krijg je graag een sms’je na de voetbaltraining? Dan lijkt het ons aangeraden om uit te kijken naar een smartphone. Zo leren kinderen verantwoordelijk omgaan met een eerste vorm van zelfstandigheid en kan jij met een gerust hart je kind naar school, jeugdbeweging of een andere activiteit laten gaan.
Tips & tricks voor ouderlijk toezicht op smartphone
Een smartphone kopen voor je kind is altijd een beetje controle uit handen geven. We geven enkele tips en mogelijkheden mee om je zoon of dochter veiligheid te bieden tijdens het surfen of downloaden.
- Eigenlijk kan je in het beperken van mogelijkheden op een smartphone zo ver gaan als je zelf wil. Van toegang tot wachtwoorden tot aankopen in de app store. We raden aan om toch zeker de instellingen van in-app aankopen te bekijken of deze uitgeschakeld staan. Verder kan je voor de app-store instellen dat het gezinshoofd toestemming moet geven voor de aankoop van een app. Zo kom je nooit voor onaangename financiële verrassingen te staan. Bij een Android-toestel kan je zelfs apps vergrendelen met een pincode.
- Er bestaan tal van mogelijkheden voor haast elke app. Voor Youtube bestaat er ook een kindvriendelijk alternatief namelijk Youtube-kids. Hier krijgen kinderen enkel filmpjes te zien die geschikt zijn voor hun leeftijd. Iets gelijkaardigs kan je doen met de SafeSearch-optie van Google. Hierdoor wordt expliciete inhoud gefilterd en kan er veilig worden gesurft op het web.
- Via Google Family Link beheer je de algemene instellingen van de smartphone van jouw kind. Stel maximale schermtijd in, bekijk de schermactiviteit en blokkeer bepaalde websites en apps. De Google Family Link-app is gratis en een echte aanrader voor ouders van jonge kinderen met een eerste smartphone.
- Ben je toch nog niet helemaal gerust? Dan kan je kiezen voor een locatietracking-app zoals de “Find my Friends-app” op de iPhone en “Zoek mijn vrienden” op Android-telefoons. Zo een app weet je te vertellen op welke locatie jouw kind is.
Je merkt vast dat de mogelijkheden eindeloos zijn in verband met dit onderwerp. Belangrijk is om goed te overleggen waarom en wanneer je gebruik maakt van bepaalde features. Zoals altijd is het zaak om een gulden middenweg te vinden tussen beveiliging, geruststellen en vrijheid. En dat is voor elk kind anders.